En eski lezzetlendirici TUZ'dur. Çabuk bozulan ürünleri korumak için insanlar yiyeceklerinin bir kısmını doğrudan tuzlamış ya da tuzlu bir salamuraya yatırmış. Bunları yapmadan önce de tuzun iyice dövülmesi gerekirdi.

Klasik dönem öncesinde Mısır ve İspanya'da tuzlu balık ticaretinin yaygın olması dikkat çekicidir. O zamanki ismiyle Galya şimdiki Fransa-Romalılar döneminde tuzlu ve günümüzdeki füme jambonlarıyla ünlüydü.

Uygarlığın başlangıcından 100-150 yıl öncesine kadar insanlık tarihinde en çok talep gören ticari mallardan biri olan tuz, toplumların yalnızca beslenme alışkanlıkları değil, yerleşim alanları, ticari sistemleri, siyasal ilişkileri gibi tarihi yönlendiren konularda da belirleyici rol oynamıştır. Dünyadaki ilk uluslararası ticaret mallarından sayılan tuz aynı zamanda yüzyıllar boyu devletlerin vatandaşlarından topladıkları ilk vergilerden biri oldu.

Ülkemizde de tuz işletmeciliği çok eskilere dayanır. Venedikliler döneminde tuz işletmeciliği gelişmelerle en verimli dönemini yaşamıştır. Bu devirde tuz vergisi ve tuzdan sağlanan gelir çok yüksekti.

Larnaka Tuz Gölü'nün oluşmasıyla ilgili bir de efsane vardır. Ay-,Lazaros her yanı üzüm bağlarıyla dolu olan Salinas'dan (Tuzla'dan) geçiyordu. Hava çok sıcak kendisi çok yorgundu. Bir salkım üzüm vermelerini istedi fakat reddedildi. Orada asılı bir sepet vardı. İçinde ne var diye sorunca ! 'Tuz' yanıtını verdiler. Halbuki sepet üzüm doluydu. Ay-Lazaros beddua ederek dilerim ki bütün bu bağlar kurusun dedi. Üzüm bağları o saatten itibaren kurumaya başladı. Ve de her yıl gelen sular tuz kesti. Bu olayın anısını canlı tutmak için Ay-Lazaros adına orada bir kilise yaptırıldı.

Yeryüzünde tuz kaynakları katı ve sıvı olarak ikiye ayrılır. Bu kaynaklar deniz, göl ve kaynak suları, kaynak kuyuları ile yeraltındaki kayalardır.
Deniz Tuzu: Deniz suyunun buharlaşması ile elde edilen deniz tuzu en iyi tuz olarak kabul edilir.

Kaya Tuzu: Yeraltı kaynaklarından elde edilen kaya tuzu sofra tuzundan daha rafinedir.

Göl Tuzu: Hemen her ülkede rastlanan bu tuz kaynaklarındaki tuzlar hemen hemen saf halde bulunur. Kaynak Tuzu; Kaynaklar, kuyular, akarsular hatta küçük göller kaynak tuzlarına yataklık eder. Ancak bunların da asıl kaynağı kaya tuzlarıdır.

Tuz yemeklerimize lezzet katan en önemli mineraldir.