Mantarlar, mutfakların gerçek jokeridir. Hemen her şeyin içine katılabilir. Garnitür olarak da, yemek olarak da kullanılabilirler.

Mantar, serin ve nemli yerlerde, besleyici bir destek üzerinde gelişen emeçten bir tür küf gelen çiçeksiz klorofilsiz bir bitkidir. Birçok mantar türü bütün olarak ya da sapı koparılarak yenilebilir. İçlerinden birçoğu çok miktarda su içerir ama besin değeri topraklı sebzelerin üzerindedir. Yabani mantarların toplanması şüphesiz yemiş toplanması kadar eskilere dayanır.

Ortaçağ'da, Fransa'da, en çok sevilen toplama mantar tanınması kolay olan psalliote'tu. Taş mantarları ancak 18. yüzyılda keşfedilmişti.

Mantar toplayıcılığında en önemli konu tanımaktır. Çünkü içlerinden bazıları zehirlidir. Mantar toplandığında veya satın alındığında taze ve körpe olmasına ve kurtlu olmamasına dikkat edilmelidir. Mümkün olduğu kadar kısa sürede pişirilmelidir. Toplama mantarların aromasını korumak için, soymamak, yıkamamak gerekir. Temizlemek için önce nemli ardından kuru bir peçete ile silmek yeterlidir. Saplarının sert lifli kısımları kesilmelidir.

Topraklı dip kısmını koparmak yeterlidir. Mantarlar çok topraklıysa birçok kez su değiştirilerek, hızlıca yıkanır ama suda bekletilmez. Kültür mantarlarını hemen kullanmalısınız. Bekledikleri zaman onlarda aroma ve minerallerini kaybederler. Hemen kullanmayacaksanız orijinal paketi ile buzdolabının sebzelik bölümünde bekletin, doğal düşmanları olan ışık ve nemden koruyun. Kültür mantarlarını yıkamadan kullanabilirsiniz. Bu tür mantarlar çok çabuk su çekip sünger gibi olurlar, lezzetlerini yitirirler. Bu nedenle yıkamak yerine saplarının birazını kesip kuru bir peçeteyle silmek yeterli olur. Yıkamadan kullanmak içinize sinmiyorsa, soğuk sudan geçirin. Suda bir süre bekletmeyin. Kültür mantarları salata olarak çiğ de yenebilir. Bu şekilde hazırlamak için sapının ucunu kesip, uzunlamasına incecik dilimleyin, dilimledikçe kararmamaları için üzerlerine limon sıkın. Sonra dilediğiniz sosla tatlandırabilirsiniz. Mantarlar, bir garnitür yada kendi başına bir yemek olabilen çok lezzetli ve hoş bir çeşnidir. Mantar bol miktarda su içerir. Bu yüzden kısık ateşte ağzı kapalı olarak pişirirseniz, bolca su içerir. Suyu çok lezzetlidir. Çorba yapılabilir. Eğer mantarı sote yapmak isterseniz tavanın ağzını kapatmayın. Fazla piştiklerinde bütün lezzetlerini kaybeder, sertleşirler. Bu yüzden az pişirmeye özen gösterip tuzunu en son katın ki lezzetli bir mantar yemeği yaratmış olursunuz. Dünya'da mantar çeşidi boldur. Fransa ve İtalya'da çıkan Türüf mantarı dünya'nın en pahalı mantarıdır. Bunun yanında Gaziantep'te çıkan Keme mantarı da Türkiye'nin en pahalı mantarıdır. Çünkü bunlar zor bulunan doğal mantarlardır.