Günlük yaşamımızın küçük keyifleri önemlidir  ve çay keyfi bunların başında  gelmektedir. Günün çeşitli saatlerinde çay içeriz. M.Ö 3000 yılından beri çay içiyor, çay ikram ediyor, sabahları ve akşamları bilhassa kışın içimizi çayla ısıtıyoruz.

Dünyanın en büyük medeniyetlerinden Çin tanımının ve tıbbının babası Chen Nung sağlık ve temizlik nedeniyle herkesten suyu içmeden önce kaynatmalarını istiyor. Bir gün kendisi kırlarda dolaşırken çok susuyor. Bir ağacın altına oturup ateş yakıyor ve suyu kaynatıyor. Tam o sırada ağaçtan bir iki yaprak kaynayan suyun içine düşüyor. Chen Nung derin düşüncelere dalıyor. Düşen yapraklara  dikkat etmeden suyu içiyor ve olağanüstü tadı karşısında hayretler içinde kalıyor. Bu ağacın adı bundan böyle çay ağacı olsun diyor ve Çinlilere kaynattıkları suyu bu ağacın yapraklarıyla birlikte içmelerini tavsiye ediyor.

Çayın Çin’den dünyanın her köşesine yayılışı ise birbirinden ilginç efsanelerle yüklüdür. Asırlar boyu Japonya’da, Çin’de, Hindistan’da soylular sofrasında baş köşeye konan çayı Avrupa’ya taşıyanlar ise Hollandalılar.

1610 yılında ilk kez çay bir Hollanda gemisi ile Rotterdam Limanına gelir. Hollandalılar tüccarcılıkta iyi olmadıkları için çayın pazarlaması bir çok Uzakdoğu maddesinde olduğu gibi İngilizlere düşecektir. Çay tutkusu  İngilizler için vazgeçilmezdir. Çayın bu  denli tüketilir olmasının nedeninin, zamanında sadece Batılı aristokratların tükettiği bir içecek olmasıdır. Bunun sonucu ise çayın sosyal taklit olgusundan başka hiçbir içeceğin yararlanmadığı kadar yararlanması ve bu sayede Avrupa’da yaygınlık kazanmasıdır.

Türkiye’de ise çay üretimine 1878 yılında Japonya’dan getirilen tohumların çiftliklere ekilmesi ile başlandı. Gerçek teşebbüs 1918 yılında hızlandı ve bugün Rize, Artvin, Trabzon, Giresun ve Ordu illerinde çay ziraatı yapılmaktadır.

Dünyanın başlıca çay üreticileri Hindistan, Çin ve Seylan’dır. Toplumumuzun yeme içme düzenlerine özen gösterdikleri çağımızda çeşit çeşit çay güncelliğini koruyor. Ayrıca çay diyetik açıdan da olumlu bir içecek maddesi. Kalorisi olmadığı için herkes içebiliyor.

Bugün tüm dünyada diplomatik kabullerden ev, iş toplantılarına kadar her ortamda çay tüketiliyor.